maanantai 23. huhtikuuta 2012

Luonnonvaraministeriön kirje

Venäjän luonnonvaraministeriöltä tuli minulle kirje tänään aamupäivällä.. Venäjän suurlähetystön kuriiri kävi tuomassa sen suoraan ministeriöön. Kirjeen allekirjoittaja oli ympäristöasioista vastaava varaministeri Rinat Gisatulin. Kirjeen aluksi hän kiitteli monin sanoin Suomen ja Venäjän ympäristöyhteistyötä . Erityisesti hän mainitsi Itämeriyhteistyön. Kirjeessä korostetaan, että Venäjän luonnonvaraministeriössä pidetään tärkeänä, että vesinäytteidenottoa Luga-joella Kingiseppissä yhteisesti sovitun ohjelman mukaisesti jatketaan..

Kirjeessä käsiteltiin myös erikoistutkija Seppo Knuuttilan kohtelua 11.4. Kirjeestä käy ilmi, että venäläisillä on erilainen käsitys Knuuttilan pidätykseen johtaneista syistä kuin mitä asianomainen tutkija itse on kertonut

Vaikka luonnonvaraministeriö ei pyydä vastausta lähettämäänsä kirjeeseen, on selvää, että me ympäristöministeriössä haluamme selvittää, mistä syystä meidän suomalaisten ja venäläisten käsitys tapahtuneesta on erilainen. Venäläiset katsovat tutkijan poikenneen ennalta ilmoitetusta reitistä, kun taas Suomessa olemme siinä käsityksessä, että tutkija uskoi liikkuneensa sovitulla näytteidenottoalueella.

Vielä ulkoministeriö ei ole myöskään saanut vastausta Venäjän ulkoministeriölle lähettämäänsä kirjeeseen. Odotamme vastausta mm. siihen, miksi erikoistutkijaan kohdistettiin järeitä poliisitoimia sekä Kingiseppissä että rajalla.

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Vielä vähän fosforiittitehtaasta

Ulkoministeriö pyysi eilen Venäjältä virallista selvitystä Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttilan pidätyksestä. Knuuttila pidätettiin Kingiseppin fosforiittitehtaalla hänen ollessaan sovitulla näytteidenottomatkalla yhdessä toisen suomalaisen ja kahden venäläisen tutkijan kanssa.

Toivottavasti Venäjä vastaa mahdollisimman pian.

Pääasia on kuitenkin edelleen se, että Kingisseppin fosforipäästöasia saadaan selvitettyä. Itämeren suojelukomission hallinnoima näytteidenotto-ohjelmaa on päästävä kiireesti jatkamaan.

Olin itse Pietarissa neuvottelemassa maaliskuun lopussa näytteidenotto-ohjelman jatkamisesta fosforiittitehdas Eurochemin Moskovan johdon kanssa. Tilaisuuteen osallistuivat myös Venäjän luonnonvaraministeriön ja Venäjällä vesinäytteitä ottavan tutkimusorganisaation edustajat.

Moskovan johtaja vakuutti, että jo yrityksen maineen vuoksi kaikki epäilyt fosforivuodosta on selvitettävä. Ja että yritys ottaa täyden vastuun tarvittavista toimenpiteistä, jos päästölähde löytyy tehtaan alueelta. Johtaja toivotti näytteidenottajat tervetulleiksi, SYKE:n erikoistutkija Seppo Knuuttilan nimeltä mainiten. Samanaikaisesti fosforiittitehtaan edustajat olivat Suomessa Siilijärven YARA:n tehtaalla tutustumassa, miten siellä huolehditaan siitä, ettei fosforipäästöjä pääse luontoon.

Kotiin palatessani olin tyytyväinen ja ajattelin, että Eurochemin kaltainen kansainvälinen suuryritys ei halua itselleen huonoa ympäristömainetta. He hoitavat oman osuutensa.

11.4 näytteidenottajat saapuivat Kingiseppin tehtaalle ja tehtaan paikallinen johtaja pani Knuuttilan putkaan. Vaikutti siltä, ettei tieto ollut kulkenut Moskovan pääkonttorin ja Kingiseppin tehtaan paikallisjohdon välillä. Muutenhan tehtaan edustajat olisivat olleet portilla kansainvälistä näytteidenottoryhmää vastassa ja toivottaneet heidät tervetulleiksi.

Onkin erittäin hyvä, että Itämeren suojelukomissio (Helcom) on tällä viikolla kutsumassa Pietariin kokouksen, jossa näytteidenoton pelisäännöt selvitetään. Sinne olisi nyt hyvä saada fosforiittitehtaan sekä Moskovan että Kingiseppin johtoa niin, ettei kenellekään ole epäselvää, mistä on sovittu. Kun pelisäännöt ovat kaikille selvät, Suomen ympäristökeskuksesta voidaan jatkossa turvallisin mielin lähettää virkamies jatkamaan näytteidenottoa..